2021-06-06 23:43:06• hírek • Kocsis Zoltán

82 éve nem történt ilyen – a szatmári Rus is részese volt

Demetrovicz Rudolf, Pavlovici Dumitru, Juhász Gusztáv, Bürger Rudolf, Bodola Gyula, Reuter Miklós, Silviu Plosteanu, Cornel Orza, Vintila Cossini, Lazar Sfer, Dobay István. Így állt fel Románia labdarúgó válogatottja, amikor utoljára vereséget szenvedett Angliától barátságos meccsen. Aki kicsit is járatos a román labdarúgás történelmében, az a nevek alapján tudja: nem ma történt! Bizony nem ma, egészen pontosan 1939-ben!

Mi több, Románia térmérkőzésen is több mint fél évszázaddal ezelőtt, 1970-ben, a mexikói világbajnokságon kapott ki utoljára a labdarúgás szülőhazájának számító ország legjobbjaitól. Azaz 52 éve.


Egészen vasárnap estig.


A június 11-én kezdődő Európa-bajnokságra készülő Anglia ugyanis Middlesbroughban fogadta felkészülési mérkőzésen Romániát és Marcus Rashford 68. percben szerzett tizenegyesgóljával 1-0 arányú győzelmet aratott. Megszakítva tehát egy, még az előző évezredben elkezdődő sorozatot.


Gareth Southgate kapitány meglepte a közvéleményt, öt nappal az EB kezdete előtt ugyanis nem a várható kezdőcsapatát küldte pályára, sokkal inkább a várható cseréket. A másik oldalon Mirel Radoi hat helyen is változtatott a Grúzia ellen szégyenszemre veszítő gárda kezdőcsapatán.


Maga a találkozó nem hozott különösebben magas színvonalat, tempót vagy éppen sok izgalmat. Az angol játékosok még keresték az összhangot, Románia pedig igyekezett szorossá tenni a küzdelmet. A szünet előtt akár meg is szerezhette volna a vezetést, ám Sam Johnstone védeni tudta Deian Sorescu lövését, majd Nicolae Stanciu ismétlése elkerülte a kaput. A Premier League-ből kiesett West Bromwich Albion hálóőre a 74. percben ennél is nagyobbat alakított, amikor előbb Alexandru Cicaldau próbálkozását, majd Razvan Marin ismétlését is hárította. Ezen túlmenően azonban Románia csak kisebb lehetőségekig jutott.

Ugyan Anglia sem gyártotta sorra a ziccereit, de győzelme akár nagyobb arányú is lehetett volna, hiszen a 32. percben Dominic Calvert-Lewin fejjel, majd hét perccel később Jadon Sancho lábban találta telibe a felső lécet. A szünet után aztán előbb a frissen becserélt Tiberiu Capusa, majd a csapatkapitány Vlad Chiriches hozott össze egy-egy büntetőt. Előbbit Rashford értékesítette (68.), utóbbinál viszont Jordan Henderson lövését Florin Nita hárítani tudta (74.).


Ekkor még nem volt a pályán Adrian Rus, a szatmárnémeti védő a 86. percben állhatott be. Ott volt viszont a kezdőben a román bajnok Kolozsvári CFR két játékosa, Mario Camora és Adrian Paun. Előbbi végig, utóbbi a 80. percig játszott.


A két ország meglepően kevés, mindössze 11. egymás elleni mérkőzésén Anglia megszerezte 3. győzelmét (ugyanennyi román siker mellett öt összecsapás végződött döntetlennel), az azonban világos, hogy az Európa-bajnokságon a horvátok (na meg a skótok és a csehek) ellen több kell. Románia pedig szeptember 2-án Izlandon mérkőzik legközelebb a 2022-es világbajnokság selejtezőjének negyedik fordulójában.
 

fotók: www.facebook.com/MarcusRashford
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: